نوروتراپی چیست؟
نوروتراپی مجموعه ای از روش های درمانی نوروفیزولوژیک مبتنی بر تکنیک های اصلاح عملکرد مغز است. این تکنیک ها شامل روش های نوروفیدبک، بیوفیدبک، تحریک الکتریکی فراجمجمه ای و تحریک های مغناطیسی فراجمجمه ای است. در واقع نوروتراپی مجموعه ای از روش های درمانی غیرتهاجمی با هدف اصلاح عملکرد مغز است.
مغز ما فرمانده بلامنازع حیات ذهنی و روانی است. زمانی که دچار اختلالاتی چون نقص توجه، اضطراب، افسردگی، مشکلات خواب و نقایص شناختی می شویم در واقع مغز ما از عملکرد نرمال خود خارج شده است و این بدکارکردی مغز مشکلات روانی و ذهنی گفته شده را ایجاد می کند. در واقع این مغز ما است که مضطرب، افسرده، پرخور، بی توجه و یا تکانشگر می شود.
نورتراپی روش درمانی است که برای بهبود اختلالات ذهنی و روانی و افزایش کارآیی ما، مستقیم و بی واسطه سراغ خود مغز می رود و با تمرینهای خاص و روشمند، مغز را از حالت غیر طبیعی به حالت عملکرد طبیعی بر می گرداند.
عوارض نوروتراپی
نوروتراپی یکی از روشهای درمانی است که تا به امروزه هنوز عارضه خاص و شدیدی نداشته است. این روش درمانی همانند دیگر روشهای درمانی، عوارض خفیفی دارد. استفاده از داروهایی خاص در زمان نوروتراپی نمیتواند خطر و مشکلی را برای شما همراه داشته باشد، از این رو میتوان گفت که با داروی خاصی تداخل نخواهد داشت.
عوارض بسیار خفیف در جلسات درمانی ممکن است برای فرد ایجاد شود که در کوتاهترین زمان ممکن از بین خواهد رفت. سوزش پوست سر، خارش، سردرد و… از عوارضی هستند که ممکن است در زمان وصل الکترود برای فرد ایجاد شود.
فواید نوروتراپی
مزایا و فواید نوروتراپی به پروسه درمان شما و شرایط جسمی بیمار بستگی دارد. مزایایی که معمولا ذکر میشود شامل تقویت حافظه و تمرکز، کاهش تکانشگری و اضطراب، وضوح ذهنی بهتر و خواب آرام تر است. نوروتراپی حتی ممکن است میل به مواد اعتیاد آور را کاهش دهد و هوس ترک را تسکین دهد.
اما برخی از مزایای نوروتراپی آن را نسبت به دیگر روشها متمایز کرده است:
- این روش یک روش کاملا غیرتهاجمی است. نوروتراپی فقط شامل قرار دادن الکترود روی پوست سر برای نظارت بر فعالیت مغز شما است. الکترودها فقط آنچه را که در مغز شما اتفاق میافتد میخوانند. آنها هیچ نوع سیگنالی را به مغز شما منتقل نمیکنند.
- اثرات طولانی مدت را ارائه میدهد. مروری بر مطالعات منتشر شده در روانپزشکی کودک و نوجوان اروپایی، نشان میدهد که اثرات نوروتراپی پس از توقف خود آموزش، بهویژه در میان کودکان مبتلا به ADHD، مدتها باقی میماند.
- این روش درمانی هیچ عوارض جانبی ایجاد نمیکند. داروها پتانسیل ایجاد عوارض جانبی را دارند که میتواند به چالش موجود کمک کند. با این حال، نوروتراپی هیچ عارضه جانبی شناخته شدهای ایجاد نمیکند.
هدف از انجام نوروتراپی میتواند بهبود عملکرد مغز باشد. این روش درمانی همانطور که میتواند عوارض بسیار کمی برای بدن داشته باشد، میتواند با مزایای بسیاری هم همراه باشد. ازجمله مزایای این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- از بین بردن عادتهای بد
- تقویت انگیزه
- افزایش انرژی در انجام کارها
- تسکین استرس و مدیریت اضطراب
- بهبود خلق و خو و انعطافپذیری
- بهبود توجه و تمرکز
- بهبود عملکرد شناختی و یادگیری
- از بین بردن فوبیا و ترس
میزان اثربخشی نوروتراپی
تحقیقات نشان داده است که نوروتراپی میتواند یک درمان موثر برای تعدادی از شرایط باشد. در ادامه اطلاعات بیشتری در رابطه با اثربخشی این روش به دست میآورید.
ADHD: تحقیقات نشان داده است که نوروتراپی حالتی از توجه آرام را القا میکند و به طور قابل مقایسه با داروهای ADHD عمل میکند. آکادمی اطفال آمریکا نوروتراپی را به عنوان مداخله “سطح ۱ بهترین حمایت” برای رفتارهای توجه و بیش فعالی، همتراز با دارو نامید. .
اعتیاد: طبق یک بررسی جامع منتشر شده در سال ۲۰۱۶، نوروفیدبک ممکن است نتایج مثبتی را برای افرادی که به کوکائین، الکل و بازیهای رایانهای معتاد هستند ارائه دهد. حتی ممکن است هوس غذایی را کاهش دهد.
اضطراب و افسردگی: یک مطالعه نشان داد که پس از ۳۰ جلسه نوروتراپی و آموزش تغییر ضربان قلب، ۵۷ درصد از افراد مبتلا به اضطراب شدید و ۴۵ درصد از افراد مبتلا به افسردگی شدید، فعالیت مغزی طبیعی داشتند.
ASD: چند گزارش علمی نشان میدهد که نوروتراپی میتواند رفتارهای مرتبط با ASD مانند تحریک، طغیانهای عاطفی و رفتارهای تشریفاتی را بهبود بخشد.
میگرن: در یک مطالعه در سال ۲۰۱۰، ۶۲ درصد از شرکت کنندگانی که از نوروتراپی استفاده میکردند، بهبود عمده یا کلی در میگرن خود را گزارش کردند.
PTSD: یک مطالعه کنترل شده نشان داد که ۲۴ جلسه نوروتراپی به طور قابل توجهی علائم PTSD را کاهش میدهد. مطالعات دیگر نشان میدهد که نوروفیدبک عملکرد اجرایی را بهبود میبخشد و مصرف دارو را کاهش میدهد. البته تحقیقات بیشتری برای تأیید این یافتهها مورد نیاز است.
نوروتراپی میتواند به تنهایی مورد استفاده قرار گیرد، اما زمانی که به عنوان مکمل رویکردهای درمانی سنتی (مانند درمان شناختی رفتاری) استفاده شود، موثرتر است.
رویکردهای نوروتراپی
به صورت کلی دو رویکرد و روش در نوروتراپی وجود دارد. در ادامه به معرفی این رویکردها می پردازیم:
نوروفیدبک
در رویکرد اول به فرد آموزش داده می شود که بر امواج مغزی خود مسلط شود. این روش نوروفیدبک نامیده میشود. در نورووفیدبک مراجع یاد می گیرد که می تواند بر قدرت و توان باندهای فرکانسی مغز خود که مرتبط با شرایط اختلال فرد است تسلط به دست بیاورد.
پژوهش ها نشان می دهد که قدرت امواج مغزی در اختلال هایی چون نقص توجه – بیش فعالی، اضطراب و افسردگی دچار نابهنجاری شده است و این بمعنی این است که مغز مراجع بی توجه، مضطرب و یا افسرده شده است. نوروفیدبک که یک روش غیر تهاجمی است این امکان را به مراجع می دهد که با قدرت خود مغز، بر این نابهنجاری در امواج مغزی پیروز شود و امواج مغزی را به حالت طبیعی و نرمال برگرداند. این فرایند، از طریق شرطی سازی عامل و بوسیله تکنولوژی های پیشرفته صورت می گیرد. نتیجه پژوهش ها نشان می دهد که درمان نوروفیدبک، به عنوان یک درمان مکمل، در بهبود اختلال های نظیر نقص توجه – بیش فعالی، اختلال یادگیری، اضطراب، افسردگی های خفیف، دردهای مزمن، مشکلات در خواب و مشکلات شناختی نظیر حافظه بسیار موثر است.
موارد درمانی نوروتراپی
منابع و پژوهش های علمی و همچنین تجارب بالینی نشان داده اند که نوروتراپی در درمان
می تواند روش درمانی پربازده و بی خطری باشد.
دیدگاه خود را بنویسید.